Atrium Residence

Single Residence| New


This modernist residence in Sapphire Beach represents a strong geometric response to site and planning conditions. 

The singular easterly ocean view on the long axis, subdivision setbacks, and the client’s requirement for a central Atrium, generated a series of articulated rectangular volumes. 

The full height easterly glazing showcases the vista throughout the upper level including the Main Bedroom at its western-most point.  Translucent north windows on these volumes provide privacy, shape the view, and provide even light throughout.  

To contrast with the rectilinear geometry a conch shaped helical stair leads from the arrival points via the Atrium to the upper Living Area, Lap Pool and ocean view. 

Study, Media Room and Artist’s Studio occupy the lower level, transforming to bedrooms through concealed wall beds, ensuring flexible occupation year round.  

This home is truly a machine for living, balancing response to site, stylistic intent and the requirements of its two residents.

 

Team:

Local builder Eric Horspool of EJ and PJ Horspool Builders received 'Best Custom Build' and 'Home of the Year' in the 2017 Northern Region NSW HIA awards for his masterful construction of the Atrium Residence. As always, Eric went beyond the call of duty to ensure the highest quality construction result.

Landscape design was completed and executed by Claudia Nevell of Garden Expressions. Claudia's landscaping provides a contemporary coastal garden to complement the architecture and location of the house.

Nicolle Foster of Natural Habitat skillfully provided Interior and Exterior Design schemes to complement the warm minimalist design of the project.